Wat betekent Virtual Reality?

Bij Virtual Reality worden verschillende soorten apparatuur gebruikt om bepaalde zintuigen (zicht en gehoor) zo te prikkelen dat het lijkt alsof je je echt in de virtuele wereld bevindt. Aan de hand van bewegingssensoren worden jouw bewegingen geregistreerd en je zult dan ook direct dezelfde beweging maken in de virtuele wereld. Als je je hoofd naar links draait, gebeurt dit ook in de virtuele wereld en krijg je dus de omgeving links naast je te zien.

Hoe is Virtual Reality ontstaan?

Eigenlijk begon het allemaal al in de jaren dertig waar de ervaring voor het eerst omschreven werd. Er waren toentertijd echter niet voldoende technologieën om deze droom ook werkelijkheid te maken. Pas in de jaren negentig kwam Virtual Reality echt in opkomst met het ontwerp van de zogenaamde VR-1 motion simulator. Met dit apparaat konden de bewegingen van het hoofd worden geregistreerd, waardoor het beeld van een videogame hierop kon worden aangepast. De beelden werden ook in 3D weergeven. De eerste draagbare apparatuur voor een virtual reality game werd uitgebracht door Nintendo in het jaar 1995: de Virtual Boy. Het werd toentertijd echter nog geen succes.

Het bedrijf Oculus is in 2011 gestart met het ontwerpen van een VR-bril inclusief headset. Hierdoor is de Virtual Reality weer in opmars. Inmiddels is Oculus overgenomen door Facebook. Naar verwachting is 2022 het jaar waarin deze hype echt gaat doorbreken. De technologieën zijn hier inmiddels ver genoeg voor gevorderd en de VR toepassingen maken de virtuele wereld levensecht.

 

Wat is er allemaal mogelijk met Virtual Reality?

In eerste instantie werd Virtual Reality ingezet om te gamen en vaak wordt hier dan ook aan gedacht als we over Virtual Reality spreken. Er is echter nog veel meer mogelijk. Het kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor educatieve of informatieve doeleinden. Zo kan er bijvoorbeeld les worden gegeven via Virtual Reality of een arts kan een virtueel spreekuur houden. Ook worden militairen in steeds meer landen door middel van Virtual Reality getraind.

 

360 graden video’s

Als je een film wilt maken die met een Virtual Reality bril bekeken kan worden, dien je de omgeving 360 graden te filmen. Filmregisseurs die in Hollywood op deze manier films willen gaan maken, krijgen het nog wel erg moeilijk met regisseren. De omgeving moet aan alle kanten helemaal goed zijn, omdat je nooit weet welke richting de kijken op zal kijken. Ook moet er op worden gelet dat de kijker niet net de verkeerde kant op kijkt tijdens een belangrijke gebeurtenis en zo deze gebeurtenis mist. Toch lijkt het erop dat deze films er wel snel aan zitten te komen en dit zal ervoor zorgen dat een avondje in de bioscoop voortaan een heel andere belevenis is.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een 360 graden video te maken van je bedrijf. Op die manier kun je op een unieke wijze je winkel of bedrijf van binnen laten zien. Je zorgt hiermee direct voor betrokkenheid en interactie. Enjoy360 is gespecialiseerd in het maken van deze zogenaamde virtual tours.

YouTube doet ook mee aan de ontwikkelingen en het is nu ook mogelijk om op YouTube 360 graden video’s te bekijken. Op deze manier komt deze innovatieve technologie waarschijnlijk echt in een stroomversnelling terecht.

 

Virtual Reality evenementen

Een andere hele leuke mogelijkheid van Virtual Reality is het virtual aanwezig zijn bij een evenement. Dit is mogelijk als er meerdere 360 graden camera’s op verschillende plaatsen op een evenement worden geplaatst. Zo kun je vanuit huis je favoriete band zien tijdens een concert. Of als je al op een evenement bent geweest kun je door middel van Virtual Reality weer echt herinneringen aan dit evenement ophalen.

 

Therapeutische doeleinden met Virtual Reality

Met Virtual Reality is het ook mogelijk om allerlei angsten te behandelen. Bepaalde situaties kunnen namelijk perfect worden nagebootst en omdat je weet dat het niet echt is kun je op deze manier je angsten overwinnen. Als je bang bent voor spinnen, kun je bijvoorbeeld in een virtuele ruimte vol spinnen worden geplaatst. En voor personen die hoogtevrees hebben kan het goed werken om in de virtuele wereld op een hoog gebouw te staan en naar beneden te kijken.

Meer info over virtual Reality?  Kom langs bij EnjoyVR. We laten je het zelf graag ervaren

Call Now Button